History of Dub

zionlionz :: Music :: Music :: Dub

Go down

GMT + 3 Hours History of Dub

Писане  Agrar on Пет Мар 14, 2008 12:05 pm

Дъб е музикален жанр, вид ямайска музика, произлязла от реге музиката на Ямайка през 60-те години на 20-ти век. Дъб звученето се получава като се махнат вокалите от съществуващо парче и се добавят обстойни ехо и други отекващи ефекти и спорадични къси сегменти от текстта на песента от първоначалната версия.

Стилът носи името си от инструменталите, които били поставяни на B-side-овете на 45 rpm синглите (т'ва са тия малките 12" грамофонни плочи). С времето тези инструментали, които били просто ритъмът на песента от предната страна се превърнали в самостоятелен и доста сериозен стил. Започнали да се появяват презаписи след презаписи. Това станал офицялнят стил на музикалните инжинери, които започнали да се забавляват върху дадено парче и проверявали възможностите на своите микс конзоли.

Практиката на записване и включването на песен без вокали в албум води началото си още от 1967г. Deejay-ите открили, че на партитата публиката подивявала когато й се давало възможност да пее сама текстовете на любимите си песни. Отначало deejay-ът само пускал музиката, но около 1969г. се появили и такива, които започнали да си позволяват да нареждат думи върху музиката (която била наричана version), а самото нареждане - toasting:). Отначало това били ппросто интерпретации на оригиналните текстове на песните. Най-бележит от ранните deejay-и това е U-Roy, който станал известен с това че правил импровизиран диалог с изпълнителя, чиито думи звучали от записаното парче, а той нареждал по микрофона. Хитряга а Wink? U-Roy бил deejay-ът, който водил партитата на Озвучителната система на King Tubby. Tubby миксирал всички инструментали, върху които Roy нареждал. Скоро обаче Tubby запчнал да си играе с миксера, започнал да повдига нивото на ритъм секцията и постепено да премахва частично, че дори и изцяло всички вокали. Започнал да добавя нови ефекти, като ехо и отекване. Реге феновете виждали ясно резултатите, защотото това било едно своеобразно разголване на музиката и демонстриране на чистата и същност. 45 rpm синглите със записани dub версии на гърбовете станали повсеместно явление. А името на King Tubby, което се мъдрело отдолу, скоро превърнало всяка обложка в негова визитка Smile


Самостоятелни dub албуми започнали да се появяват през 1973г. Овациите обирал Тubby, който записвал с продуценти като Bunny Lee и Augustus Pablo (който по-късно станал известен със своята "призрачна мелодия", която се превърнала в един от типичните елементи характерни за dub звученето). Други ключови производители на dub са Keith Hudson i пъстия и заплетен Lee "Scratch" Perry. До 1976 dub музиката придобива такава популярност в Ямайка, че отстъпва само пред Рaста roots регето. Звукът намира и одобрението на публиката в Англия (и то главно заради лейбъла Island). Там изпълнителите Burning Spear и групата Black Uhuru стват известни единствено и благодарение на малките си dub набези Smile Mad Professor и Adrian Sherwood помагат на Британската dub сцена да остане жива през 80'те. Ала за съжаление на много кадърни новаци в dub музиката, като Scientist, Prince Jammy, и Mikey Dread не им се дава шанс. Вкуса на публиката се сменя и на мода излизат deejay-ите и техните тостери :р Идва времето на Dancehall/Ragga музиката. Бавното темпо и heavy бас атмосфетата характерна за dub-еца започва да заглъхва и да се отдалечава от реге музиката. Албумът на Public Image Ltd. "Metal Box/Second Edition" от 197 е смо началото на претопяването на някогашния dub и трансформирането на елементите му в електричния авангарден рок. Процъвтяващата Британска електронна и drum'n'bass сцена поема по-голямата част от dub техиките на миксиране и ги използвао в своите издания.

DUB POETRY

Не може да не сте го слушали Smile Просто не сте знаели че името на жанра е така...
Накратко това е deejay рапиране върху dub инструментал. след 1970 г. този стил става изключително популярен и музиката звучи почти на всяко dancehall парти. Две са глваните разлик между dub poetry-to и обикновеното deejay-стване: 1) задачата е не само да подържа тълпата жива и поскачаща, но и да й предаде послание, което най-често е с политическа насоченост. Обръща се внимание на несправедливостите и най-често е насочена за публиката, която е извън пределите на Ямайка; 2) за разлика от обикновеното рапиране, което най-често се води от атмосферата на публиката и е импровизирано според ситуацията на живо, при dub поезията текстовете са готови и се обработват в студио и се нанасят върху мелодията. Двамата главни dub поети, това са Mutabaruka и Linton Kwesi Johnson. Тяхното време е от края на 70'те до средата на 80те.

Друго определение намерих и като:

ДЪБ - Отнемете на регето всичко освен барабаните и бас линията и получавате основната формула на дъб. Прибавете ехо китари и всякакви парливи звукови ефекти. Дъб е едно от вдъхновенията на ранния рап.

А в този сайт даже може и да си композирате дъб (колкото и lame да е сайта Smile) http://www.infinitewheel.com/ . Иначе познавам хора които използват програмата cool edit, която може да намерите в www.data.bg , където се получават доста добре композициите Smile. За съжаление, аз лично нямам време да се занимавам в момента с това, затова не мога да говоря от личен опит за тази програма, но са ми пращали композиции правени от нея и както казах - доста добре стават Smile.

Информацията е взета от rasta.cult.bg , wikipedia и насам натам каквото съм видял.
Agrar
Agrar
Big Rasta

Брой мнения : 33
Join date : 13.03.2008
Местожителство : Sofiq

http://www.myspace.com/agrar

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


zionlionz :: Music :: Music :: Dub

 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите