zionlionz
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

History of Jungle

2 posters

zionlionz :: Music :: Music :: Jungle

Go down

GMT + 6 Hours History of Jungle

Писане  Agrar Чет Апр 17, 2008 6:08 pm

Английската ъндърграунд денс сцена e била отправна точка, незасъхващ извор, за по това време безкрайното нападение от различни и нови стилове като Disco, House, Acid, Techno, Electro и Rare Groove. Но в действителност Англия е нямала собствен музикален стил, докато на бял свят не се появил jungle-a…

Въпреки че корените на jungle музиката лежат в основите на технологичния "Hardcore Breabeat", популярен по английските клубове от края на 80-те и началото на 90-те, в нея ясно се забелязват силните музикални влияния на реге, рага, хип-хоп, джаз и дъб стиловете. Повлияна е и от социалната и индустриална обстановка в Англия,а произлязла от околността на източен Лондон jungle/dnb музиката се разширява до границите на острова и дори зад тях, до Европа и Северна Америка.Jungle музиката си пробива път паралелно с едно от най-силните и незаменими движения в английската музика, а именно бумът на рока през 60-те.

Както американския хип-хоп(с който jungle/dnb като синоними често биват сравнявани и описвани), jungle-a е едно доразвитие на breakbeat-a, което се простира до американския фънк, соул и джаз. И както в хип-хопа, където биват използвани семпли от различни музикални изпълнения, jungle-a използва бийта като отправна точка,а чрез рязане и подреждане и вмъкване на нови елементи създава безкрайни възможности за аранжиране. И точно това прави джънгъла/dnb в развитието на електронната музика толкова уникалени. При създаването на повечето от денс музиката базирана на семпли се подхожда доста праволинейно. Но при джънгъла не е така.

Една от най-важните предпоставки за развитието на музиката стана скъпоценната възможност за използване на технологии реализиращи семпли и дигитални системи, позволяващи един невероятен контрол и всевъзможни варианти за работа. В много аспекти дигиталните технологии направиха музиката в тази област възможна.(по лични наблюдения мога да кажа, че гъвкавостта е огромна, например изменението дължината на един семпъл, без да се променя височината на тона)

Както в повечето митологии и при "Jungle"-a има различни истории за произхода и корените на наименованието. Може би е дошло от улиците на Кингстън(Ямайка) където някой се наричали "Junglists". Много хора са на мнение, че определението "jungle" има расистки привкус, и е използвано от голяма част от чернокожото население в Англия(Населението в английските градове е съставено от хора с различни националности и раси; и огромна разновидност от класи).


Каквато и да е точно истината, наименованието бива възприето от музикантите и описва една от класификациите в различните стилове на Drum`n`Bass. В историческо отношение корените на джънгъла лежат в британската ъндърграунд рейв сцена от ранните 90 години, като монотонния acid house и техно звученето биват заместени все повече и повече от hardcore breakbeat techno-то. В началото все още прекалено ravе ориентиран(така наречения "Happy Hardcore", който съдържал много елементи от acid house и dancefloor-techno), но с времето се образува една по комплексна и завършена форма на музиката, която наречена е "Darkside" и между другото става доста популярна. Стила се възприема като характерен за урбанистичните центрове в големите градове и олицетворяващ младата работническа класа.

Структурите в breakbeat-а стават все повече и по-сложни и биват вмъкнати и елементи на реге, рага, дъб, калипсо и други, а тези музикални стилове променили течението до появатана на първия бърз breakbeat, който носи името Jungle. Известни изпълнители на това време са Rob Playford, 2 Bad Mice, SL2, Acen, Urban Shakedown.


Въпреки, че Ragga-Jungle бил стилът на урбанистичния британски ъндърграунд той бързо привлякъл една широка публика. CD-компилациите издавани от лейбъли като Suburban Bass, Kickin', Sound of the Underground или Moving Shadow помогнали на музиката да се популизира и в останалите страни. Характерните за рагата изпълнения("Booyakа") станали като отличителни белези и за новата музика.

Бас-структурите и целия аранжимент продължили да се развиват и преродили "Darkside" и "Hardstep", при които интелектуалния и емоционален израз на музиката чрез вокали е доста урязан, а на преден план стои самото съчетание на семпли и мелодии. През следващите години(до днес) се забелязва шеметно изменение и смесване на стилове.

Както при ранните хип-хоп и техно/хаус Drum`n`Bass-а се превръща в култура на 12" инчовите плочи. Изпълнители и музиканти продуцирали своите парчета върху тях първоначално за dancefloor сцената и естествено за DJ-те. Но както в областта на техното, така и тук ситуацията се променила към по-голямата популярност на CD-продукциите в големи тиражи и снабдяването на музикантите на едро.


Както вече бе споменато по горе джънгъл стилът(както и други експериментални електронни видове музика) е преминал/повлиян през много жанрове и разновидности(Ragga, Hardstep, Darkside, Jump Up, Techstep, Ambient).

Взето от rasta.cult.org
Agrar
Agrar
Big Rasta

Брой мнения : 33
Join date : 13.03.2008
Местожителство : Sofiq

http://www.myspace.com/agrar

Върнете се в началото Go down

GMT + 6 Hours Re: History of Jungle

Писане  ZION Чет Апр 17, 2008 6:46 pm

или както каза един водещ по BBC преди много години-Реге което е насечено, разместено и ускорено bounce

_________________
...And out come the wolves!
ZION
ZION
Masta Selectah

Брой мнения : 68
Join date : 13.03.2008
Age : 43

https://zionlionz.forummotion.com

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


zionlionz :: Music :: Music :: Jungle

 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите